De groepenkast wordt onder invloed van de toenemende elektrificatie van de woonhuisinstallatie steeds uitgebreider. De toepassing van een warmtepomp, van zonnepanelen op het dak of de keuze voor een elektrische auto zorgt ervoor dat de groepenkast niet alleen uitgebreider wordt, maar ook steeds zwaarder wordt belast. Bij overbelasting zal uiteindelijk de installatie-automaat uitschakelen om schade aan de installatie te voorkomen.
Een groepenkast vervangen of uitbreiden is nodig in een aantal gevallen. Als je een oudere woning gaat moderniseren, wordt het vervangen van de groepenkast meestal automatisch bij de werkzaamheden meegenomen. Er zijn echter nog meer redenen te noemen om de groepenkast te vervangen of uit te breiden.
Wanneer je een nieuwe keuken koopt, is deze waarschijnlijk voorzien van veel nieuwe apparatuur, zoals een vaatwasser, oven, combimagnetron of misschien zelfs wel een Quooker of inductiekookplaat. Voor deze apparaten met een vermogen gelijk of hoger aan 2.000 watt is het belangrijk dat ze op een aparte groep worden aangesloten.
Bij elektrisch (inductie of keramisch) koken dien je de groepenkast uit te breiden met een aparte 2 x 1-fasefornuisgroep. Dit omdat er veel stroom wordt verbruikt. Bij een kookplaat vanaf 7.400 t/m 11.400 watt heb je bovendien een 3-fasenkookgroep nodig in een zogenaamde 3-fasengroepenkast, aangezien dit onder krachtstroom valt.
Naast keukenapparatuur zijn er nog veel meer elektrische apparaten die veel vermogen vragen. Een wasmachine en droger bijvoorbeeld. Maar ook een warmtelamp, terrasverwarmer, sauna, jacuzzi of laadpunt voor je elektrische auto. Deze hebben vaak een vermogen van 1.000 watt of meer. Uit veiligheidsoogpunt is belangrijk dat de groepenkast uitgebreid wordt met aparte groepen.
Er zijn een aantal apparaten die heel veel vermogen verbruiken (meer dan 8.000 watt), zoals een elektrische warmtepomp, een jacuzzi, sauna, lasapparaten of grotere compressoren. Deze apparaten vragen een hogere spanning dan de standaard 230 volt en hiervoor is zogenaamde krachtstroom nodig.
In de meeste woningen is geen rekening gehouden met het gebruik van krachtstroom en deze zijn voorzien van een zogenaamde 1-faseaansluiting (1 x 230 V). Voor krachtstroom heb je echter een 3-fasenaansluiting nodig.
Wil je op korte termijn je groepenkast uitbreiden met extra groepen of helemaal laten vervangen? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een offerte op maat.